paź
  • Fundacja AVE
Czy podoba Ci się wystawa BIAŁOŁĘCKIE NGO?

Raport z działań Fundacji AVE w 2010 roku

Raport z działań Fundacji AVE w 2011 roku

Nagroda PRZYJAZNEGO BRZEGU 2010

Nagroda im. Heleny Radlińskiej

Laureatka I nagrody - VII Barwy Wolontariatu

Finalistka - VI Barwy Wolontariatu

Białołęcki Uniwersytet Dzieci PDF Drukuj Email

ROZPOCZYNAMY ZAPISY NA SEMESTR WIOSENNY 2012 BIAŁOŁĘCKIEGO UNIWERSYTETU DZIECI.

Szczegóły - www.bud.fundacjaave.pl

Od października 2010 Fundacja AVE przy wsparciu m.st. Warszawy animuje Białołęcki Uniwersytet Dzieci. Nie ma egzaminów, poprawek, tylko eksperymenty, doświadczenia i nauka przez zabawę!

Zajęcia są zaplanowane na soboty i niedziele. Do udziału zapraszamy dzieci w wieku 5/6-12 lat. - Nasz uniwersytet to połączenie politechniki i uczelni humanistycznej - tłumaczy Bartłomiej Włodkowski, prezes Fundacji Ave. - Zaplanowaliśmy zarówno warsztaty z chemii, astronomii, jak i zajęcia dziennikarskie czy edukacyjne wycieczki historyczne po Białołęce. A wszystko w przystępnej formule dla najmłodszych - dużo doświadczeń, multimediów, eksperymentów. Planujemy także wydawanie uniwersyteckiej gazety.

Podczas inauguracji każdy student otrzyma swój indeks. Na uniwersytet można wstąpić w dowolnym momencie. Większość zajęć odbywać się będzie w Sali konferencyjnej białołęckiego ratusza ul. Modlińska 197. Kontakt z "dziekanatem": Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. , 600495790, 608178447.

FORMUŁA. Główna formuła działania naszego Uniwersytetu Dziecięcego to sobotnie WYKŁADY (czas trwania ok. 60 min.) z różnych dziedzin wiedzy. Wykłady będą otwarte dla wszystkich naszych "małych studentów". Część wykładów zaplanowaliśmy w formie wyjazdowej - wówczas dzieci zostaną zawiezione na miejsce i odwiezione z powrotem autokarem. W wykładach mogą także uczestniczyć rodzice (w miarę wolnych miejsc na sali). Oprócz wykładów odbywać się będą ZAJĘCIA FAKULTATYWNE dla mniejszych grup studentów: doświadczenia z dziedziny fizyki i chemii i in., praca w studiu Polskiego Radia - stworzenie audycji dziecięcej, poznanie tajemnic Teatru Narodowego, warsztaty dziennikarsko-pisarskie, chór i in. Zapisy na zajęcia fakultatywne będą odbywały przed wykładami ogólnymi na zasadzie pierwszeństwa zgłoszeń.

OBECNOŚĆ. Oczywiście na naszym Uniwersytecie nie będzie egzaminów ani kolokwiów. Nie przewidujemy również sprawdzania listy obecności. Spotkania i wykłady mają być przede wszystkim dobrą zabawą, jednak systematyczność będzie premiowana. Osoby, które zdobędą najwięcej wpisów w indeksach, mogą liczyć na specjalne nagrody na zakończenie semestru. Każdy student otrzyma swój indeks, do którego będzie zbierał podpisy wykładowców. Chcielibyśmy również wprowadzić dobrą praktykę informowania o ewentualnych nieobecnościach poprzez przesłanie maila do biura Fundacji AVE. Pozwoli nam to efektywnie organizować zajęcia.

Projekt dofinansowany ze środków m.st. Warszawy

Partner medialny: "Echo Białołęckie"

Folder Dobrej Strony Rocka 2011

Białołęcki Uniwersytet Dzieci

Tomik wydany po II JANOWYM TURNIEJU LITERACKIM w 2011 roku

Wersja cyfrowa - kliknij na okładkę. Wersja drukowana dostępna w Fundacji AVE (avetki@wp.pl).

Tomik wydany po I JANOWYM TURNIEJU LITERACKIM w 2010 roku

Praktyki studenckie w Fundacji AVE